Skal far tage børns sygedag fredag, når han har samvær fra om eftermiddagen?

Skal far tage børns sygedag fredag, når han har samvær fra om eftermiddagen?

Jeg har to drenge på 8 og 10 år. For 5-6 år siden var jeg gennem Statsforvaltningen, fordi drengene rigtig gerne ville se deres far noget mere.

Statsforvaltningen sagde, at man som far har ret til at se sine børn. Hvis han ikke ønsker det, er det sådan, det er.

Samværet blev dengang fastsat sådan, at han henter dem efter arbejde i institution (skole) fredag eftermiddag, og at jeg skal hente dem hos ham søndag eftermiddag.

For nylig var børnene begge to syge om fredagen. Jeg ringede til faren og bad ham hente dem om morgenen. Han siger så, at han ikke vil have samvær om morgenen men først fra om eftermiddagen.

Nu spørger jeg så, om det kan være rigtigt, at han ikke har nogen forpligtelser. Har man slet ikke noget ansvar som forældre.

Svar:

Børns sygdom er vist et praktisk problem i alle familier. Selv en lillebitte feberforhøjelse betyder, at de ikke må afleveres i institution. Der ringes fra institutionen, hvis børnene bliver syge, og så må de jo hentes.

I børnefamilierne må forældrene i praksis skiftes til at tage barns sygedage. Har bedsteforældrene mulighed for det, må de også i praksis træde til.

For familierne med ”dine og mine børn”, hvor børnene bor hos den ene forælder, er problemerne tragikomiske, når man ser dem fra min stol.

Rigtig mange bopælsforældre kunne ikke drømme om at bede den anden forælder tage over, når børnene bliver syge. Næe – børnene kan sandelig ikke tåle at komme ud, og de kan slet ikke klare at være sammen med den anden forælder.

Hvis børn bliver syge, kommer lægen jo ikke hjem til børnene mere, som de gjorde for flere generationer siden. Nu må man bringe et barn til læge eller vagtlæge, selv om det har 40 i feber. Når lægerne finder det forsvarligt, er det vel også forsvarligt, at de bringes fra mor til far.

Emnet fylder så meget, at det er kommet med i den såkaldte skilsmissepakke 1. Se vores høringssvar om det emne her.

Dit spørgsmål er modsætningen til den situation, jeg lige har beskrevet.

Her har vi generelt en situation, hvor far åbenbart opfatter det som en sur pligt at skulle se sine børn. Han måtte presses til det, og der er meget lidt samvær. Fra fredag til søndag kaldes 12-2-samvær. Det er virkelig ikke meget.

Man kan vel sige, at dine børns far ikke påtager sig meget ansvar overhovedet.

Juraen er desværre ret klar.

Man kan ikke tvinge en ikke-bopælsforælder til samvær. Samværet starter på det tidspunkt, der er anført i resolutionen fra Statsforvaltningen. Det er helt sikkert, at du ikke kan tvinge ham til at tage samvær i den situation, du beskriver.

Jeg ved, at problemet er ret stort i praksis for enlige forældre, der gang på gang ”hænger på børns sygdom”.

Det er påfaldende, så meget Foreningen Far skræpper op om manglende retfærdighed og om ligestilling. Jeg ser ikke tilsvarende synliggørelse fra mødrene af de uansvarlige fædre.

Dit stille spørgsmål illustrerer problemet og giver mig en anledning til at påtale det.

Med venlig hilsen

Viggo Bækgaard

formand og talsmand for Landsforeningen Børn og Samvær, advokat (H).

One comment

Skriv et svar