Samværsfogedsag ikke udsat på begrændet børnesagkyndig undersøgelse, der var iværksat under retssag, TFA 2009/388 ØLK

Samværsfogedsag ikke udsat på begrændet børnesagkyndig undersøgelse, der var iværksat under retssag, TFA 2009/388 ØLK

Fogedrettens begrundelse:

Der har ikke været samvær siden den 12.8.2008.
Det fremgår af Statsforvaltningens afgørelse af 1.10.2008, at de første to samvær skal være overvågede. Disse overvågede samvær har ikke fundet sted, ligesom der i øvrigt ikke har været samvær efter Statsforvaltningens afgørelse. Uanset at de overvågede samvær efter Statsforvaltningens afgørelse ikke har fundet sted, finder fogedretten ikke, at Statsforvaltningens afgørelse derved er bortfaldet som påstået af moren, hvorfor morens påstand om afvisning ikke tages til følge.

Statsforvaltningen har ikke imødekommet morens ønske om en børnesagkyndig undersøgelse.

Der skal i forbindelse med behandlingen af forældremyndighedssagen foretages en begrænset børnesagkyndig undersøgelse, som endnu ikke har kunnet iværksættes, fordi der p.t. ikke er samvær mellem rekvirenten og D.

Fogedretten finder ikke grundlag for også at iværksætte en børnesagkyndig undersøgelse.
For at muliggøre en børnesagkyndig undersøgelse i forbindelse med forældremyndighedssagen finder fogedretten det afgørende, at der iværksættes samvær mellem rekvirenten og D.

Da der ikke har været samvær mellem rekvirenten og D siden 12.8.2008, da D kun er 1½ år gammel, og da der i øvrigt aldrig synes at have været tæt kontakt mellem rekvirenten og D, finder fogedretten, at tvangsfuldbyrdelse af samvær efter ordlyden af Statsforvaltningens afgørelse – hvorefter der på nuværende tidspunkt skal være uovervågede samvær – vil kunne være skadeligt for D.

Fogedretten finder på den anden side ikke, at der i sagen er grundlag for at frygte, at ethvert samvær vil bringe D’s sjælelige eller legemlige sundhed i alvorlig fare.

Fogedretten bestemmer derfor, at der i første omgang skal være overvågede samvær mellem rekvirenten og D’s som bestemt nedenfor, jf. retsplejelovens § 536, stk. 4.

Derefter afholdes der nyt møde i fogedretten.

Under hensyn til D’s alder og de nedenfor fastsatte samvær finder fogedretten ikke på nuværende tidspunkt grundlag for at fastsætte erstatningssamvær for de samvær, som ikke har kunnet udøves under fuldbyrdelsessagen.

Landsrettens begrundelse:

Landsretten tiltræder af de grunde, der er anført af fogedretten, at afvisningspåstanden ikke tages til følge.
Landsretten finder ikke grundlag for at hjemvise sagen til fornyet behandling ved fogedretten med henblik på indhentelse af børnesagkyndig erklæring eller at udsætte sagen på modtagelse af afgørelse i klagesag i

Familiestyrelsen eller på modtagelse af børnesagkyndig erklæring, der frembringes under verserende forældremyndighedssag. Landsretten har herved lagt vægt på, at det af udskrift af Frederiksberg Rets retsbog af 17. november 2008 fremgår, at den verserende forældremyndighedssag udsættes på indhentelse af en begrænset børnesagkyndig undersøgelse baseret på en enkelt observation af D sammen med hver af parterne.
Landsretten tiltræder af de grunde, der er anført af fogedretten, at der ikke på nuværende tidspunkt er grundlag for at fastsætte erstatningssamvær for de samvær, der ikke har kunnet udøves under fuldbyrdelsessagen. Indkæredes anmodning om, at spørgsmålet om erstatningssamvær udskydes til senere behandling ved fogedretten, tages således ikke til følge.