Bopælsforældre glemt i ny chikanelov.

Bopælsforældre glemt i ny chikanelov.

Politiken bragte i søndags en artikel med denne overskrift.

Historien bringer fokus på den situation, hvor samværsforælderen ikke tilbageleverer efter samvær. Her er der ikke som i den modsatte situation automatisk reaktion for eksempel i form af, at næste samvær inddrages i samme omfang, som samværsforælderen har ”stjålet” fra bopælsforælderen.

Jeg er nødt til blankt at indrømme, at heller ikke vi i Landsforeningen Børn og Samvær var opmærksom på den problemstilling, da forslaget var i høring i 2014.

Der er slet ikke tvivl om, at chikane går begge veje, og det ærgrer mig selvfølgelig, at vi ikke var vakse nok i sin tid til at påpege det forhold.

For nylig oplevede jeg en sag, der måske satte problemet i særligt relief.

Problemstillingen var her, at far ganske enkelt beholdt barnet, da det skulle tilbage fra samvær til mor, som var på vej på ferie. Der var bestilt billetter til en udlandsferie. Far beholdt barnet i mere end en uge.

Mor bad om ændring af samværet af flere årsager. Statsforvaltningen skrev i sin afgørelse med relation til den nævnte problemstilling følgende:

”Det forhold, at F har taget B med på ferie uden varsel, kan ikke føre til andet resultat på nuværende tidspunkt. Det skal indskærpes, at samværet skal overholdes, samt at gentagne misligholdelse af samværet kan føre til, at samværet kan ændres.”. (Statsforvaltningen 23. november 2015).

Tendensen er, at intet har konsekvenser.

Det er ikke acceptabelt, uanset hvem der opfører sig dårligt.

Viggo Bækgaard