Børn i komplekse skilsmisser (Børns Vilkårs undersøgelse)

Børn i komplekse skilsmisser (Børns Vilkårs undersøgelse)

Børns Vilkår er barslet med en minirapport med politiske anbefalinger.

Rapporten bygger på interviews med 8 børn, som alle nu er store grænsende til voksne. Det er et lille værk på kun 23 sider, som er hurtig læst.

Personligt har jeg gennem alle de år, jeg har beskæftiget mig med skilsmissebørns situation, ligget meget på linje med det, som Børns Vilkår står for. Det kan ikke seriøst drages i tvivl, at de tager ærligt kønsneutralt udgangspunkt i barnets situation.

Jeg har læst rapporten i toget hjem i dag og på terrassen, mens de sidste solstråler forsvinder i horisonten. Vi har endnu ikke haft lejlighed til at drøfte indholdet i baglandet, men jeg er temmelig sikker på, at vores konklusion vil udtrykke overvejende enighed i de politiske anbefalinger.

Fra ledelsen i Børns Vilkår ved jeg, at man helt bevidst ikke forholder sig til begrebet familiedomstol, som ellers fylder ganske meget for mange af os andre, der arbejder med systemet og frustreres over især Statsforvaltningens sagsbehandling. I Børns Vilkår mener man vist, at det afgørende er substansen for børnene og ikke helt så meget rammerne. Jeg har i al fald respekt for tilgangen.

Et enkelt punkt er jeg personligt skeptisk over for. Det er et punkt, hvor i al fald jeg og Børns Vilkår i flere år har været uenige. De mener vist helt kontant, at fogedretten skal afskaffes i forhold til børnesagerne, fordi det skader børn at blive tvangsudleveret. Jeg mener ganske enkelt ikke, at man kan undvære en tvangsenhed. Hvis ikke man kan gennemtvinge en afgørelse, vil det blive den frækkestes ret, der vinder. Jeg savner deres stillingtagen til det spørgsmål.

Rapporten er tankevækkende. Læs den og brug også dens indhold som baggrund for din egen vurdering af, hvordan man skal håndtere de vanskelige forældreansvarskonflikter.

Link til rapporten

Viggo Bækgaard

formand og talsmand for Landsforeningen Børn og Samvær

14. september 2016