Advokatmordet i fogedretten – skal det ændre synet på forældremyndigheds- eller samværssager?

Advokatmordet i fogedretten – skal det ændre synet på forældremyndigheds- eller samværssager?

Jeg må erkende, at jeg har haft svært ved at koncentrere mig i dag. Det er forfærdeligt, at det kan forekomme i en dansk retssal, at en person møder op med en riffel og skyder 2 mennesker. Det var under en samværsfogedsag. Landsforeningen Børn og Samværs kerneområde. En advokat – kollega – blev dræbt.

Her til aften er det så blevet kendt, hvem den dræbte var. En kollega, som jeg gennem årene har haft ret mange forældreansvarssager mod.

Alle vederstyggeligheder står stærkere for en, når man kender den, det går ud over.

Journalister står straks klar med spørgsmål til sikkerheden i danske retssale. Om kort tid dukker spørgsmålet selvfølgelig op igen, om vi gør noget forkert i forældreansvars- og fogedsager.

De senere år har vi set flere eksempler på forfærdelige drab begået af mennesker i afmagt over en forældreansvarssag. Det er typisk afmagt fra en forælder, som ikke fik børnene.

I dag var det så åbenbart en morfar, som reagerede over, at svigersønnen krævede sit barn udleveret til samvær. Vi kender intet til baggrunden i øvrigt.  Men vi kender de typiske påstande i disse sager.

For få dage siden var jeg i retten i en sag, hvor mor havde været gået under jorden af frygt efter at være blevet truet. Faren mødte mig med denne hilsen: “Nå sådan ser du ud.” Senere blev jeg nedstirret intenst, mens jeg afhørte min klient. Det er sådan set ikke usædvanligt. Man bliver som advokat identificeret med sin klient.

Jeg håber og tror, at kollegaen blev det offer, som bare lige var i vejen i øjeblikket og ikke det egentlige mål. Det bliver det bare ikke bedre af. Hvorfor skulle barnebarnets far i givet fald skydes?

Kan vi gøre noget for at undgå sådanne sager?

I vores forening har vi altid og uden undtagelse slået til lyd for, at samarbejde er godt og rigtigt. Der skal selvfølgelig være kontakt (samvær), når det er bedst for barnet.

Der vil formentlig altid være nogen syge mennesker, der ikke respekterer en afgørelse. Men der vil desværre også være afgørelser, som er truffet af domstole og Statsforvaltning efter det princip, at de stikker en finger i luften og mærker vindretningen uden ordentlige undersøgelser af de bekymringer, som forældrene måtte have givet udtryk for.

Det er her, der skal sættes ind. Vi må have fokus på, at politisk korrekthed i afgørelserne af og til fører til en forkert afgørelse. Der må være fokus på børnesagkyndige undersøgelser og forældreevneundersøgelser. Hellere en undersøgelse for meget end en for lidt.

Vi må holde fokus på det, der er årsagen til de trods alt få dramatiske oplevelser og erkende, at de slemme reaktioner er toppen af et kæmpe frustrations isbjerg.

Viggo Bækgaard

Formand for Landsforeningen Børn og Samvær, advokat (H) og mediator

 

3 comments
 1. Læg mærke til, at formanden for Danske Familieadvokater har været ud og sige nogenlunde det samme. Reaktionen fra direktøren for Statsforvaltningen Helle Haxgard har i Jyllands Posten den 18. september bestridt, at der er noget galt, og at det er “upassende” at knytte sådan en enkeltsag med forfærdelige konsekvenser sammen med elendig sagsbehandling.

  Det er simpelthen for dumt sagt. Hun ved udmærket, hvordan det står til. Hun burde være lykkelig for, at der er nogen, som bakker op for at få flere ressourcer til systemet.

  Viggo Bækgaard

 2. Det der er galt langt hen af vejen er, at mødre får at vide, at uanset farens fortid, så kan han jo godt være en god far.
  Det kan skræmme enhver mor, især hvis hun har opdaget at faren er psykopat, pædofil, lyver som besat eller andre ting, en psykopat kan arbejde på sin sag i flere
  År, og når han har offeret i sin magt slår han tll, ja hele hans væremåde ændrer sig, husk på, en psykopat har ingen følelser.
  Det kan være meget svær for SF at gennemskue for mange af dem sørger for at få et barn med deres offer eller låner en masse penge af offeret, det er typisk.
  De får ligefrem energi hvis de kan forfølge deres offer.
  Derfor er forældreansvarsloven ubrugelig, den ødelægger mange børn.

Comments are closed.