Feriesamvær.

Feriesamvær.

Det er mindst lige så vigtigt at få fastsat et feriesamvær, som det er at få det såkaldte hverdagssamvær på plads.

Også med hensyn til feriesamværet er der fuldstændig aftalefrihed. Behovene kan være meget forskellig fra familie til familie. Der er nogle ret faste begrænsninger i, hvad man kan få Familieretshuset eller Familieretten til at træffe afgørelse om.

Ser du hen over året, er det følgende tidspunkter, man kan få en afgørelse på:

  • vinterferie
  • påsken
  • sommerferie
  • efterårsferie
  • jul- og nytår

Derudover kan man godt få en afgørelse, som er tilpasset det konkrete par, hvis de for eksempel har andre højtider som følge af deres religion.

I samværsvejledningen (nr. 10090 af 11/12 2023) står dette i punkt 5.4 om samværsdokumentet:

”Hvis der er fastsat samvær i ferier og i forbindelse med helligdage, herunder jul, nytår og påske eller andre kulturelle eller religiøse begivenheder, skal samværsdokumentet indeholde bestemmelser om bortfald af weekend- og hverdagssamvær i disse perioder.

Særligt om bortfald af det løbende samvær på grund af bopælsforælderens ferie, som falder i almindelige ferieperioder, eller i forbindelse med ferie og helligdagssamvær bemærkes det, at det løbende samvær bortfalder i sin helhed også selvom kun en del af samværet falder ind i den særlige periode.”

Jeg må ærligt indrømme, at præcisering af ferierne er et område, som mange – også professionelle som advokater, Familieretshusets sagsbehandlere og dommere – forsynder sig imod. For mit eget vedkommende er forklaringen herpå nok, at sagerne er så komplekse på alle andre områder, at feriespørgsmålet ikke fylder så meget hos mig. Jeg siger ofte til klienten, at jeg ikke sidder med en kalender, men at det er vigtigt, at de selv forholder sig indgående til spørgsmålet.

Standarden for ferie er nogenlunde sådan, at man skiftes til at holde vinter- og efterårsferie. Du skal ikke lade dig stresse af, at det så betyder, at den forældrene så vil have to ferier af den type i træk. Sådan er mekanismen hen over årene. Vinterferien følger næsten altid skolens vinterferie, der til gengæld er forskellig fra kommune til kommune (uge 7 eller 8). Efterårsferien er vist alle steder i uge 42.

Mange aftaler vinterferien med udgangspunkt i, om den ene forælder men ikke den anden tager på skiferie med børnene.

Sommerferien er i dag typisk 6 uger, hvor den tidligere var lidt længere. For mange børn gælder, at de i en ferieuge deltager i et særligt arrangement i form af fodboldskole, koloni eller lignende. Derfor kan det være svært at få en “rimelig” deling af ferien.

Ofte fastsættes ferien til 2 eller 3 uger for samværsforælderen.

Man skal være opmærksom på, at det er samværsforælderen, som får fastsat ferie ved en resolution i Familieretshuset eller Familieretten. Man kan ikke fastsætte ferie for bopælsforælderen.

Man skal være meget opmærksom på, hvordan man får tilrettelagt ferien, da mange hensyn spiller ind. Skal det være fra fredag til fredag? Fra lørdag til lørdag eller noget helt tredje? Afhentnings- og afleveringstidspunkter er vigtige.

Tænk i forbindelse med aftalen på, hvordan ferien normalt tilbringes. Går charterturen af sted fredag? Hvad med det lejede sommerhus, der jo næsten altid er fra lørdag til lørdag.  Hvad med afslutningen af ferien i forhold til den anden forælders påbegyndelse af ferie. Det er alt sammen et puslespil, som skal gå op i en højere enhed.

I oktober 2015 trådte den såkaldte chikanepakke i kraft.  Bopælsforælderen kan nu ikke frit placere sin ferie med barnet i ferie- og helligdagsperioderne, idet ferien skal placeres under hensyn til, hvornår barnet er på ferie med samværsforælderen. Hvis bopælsforælderen vil placere sin ferie med barnet uden for almindelige ferie- og helligdagsperioder på en sådan måde, at det går ud over barnets samvær med samværsforælderen, og der ikke kan opnås enighed mellem forældrene om dette, skal bopælsforælderen søge om bortfald af det samvær, der falder sammen med den ønskede ferie.

Hvem vælger hvornår?

Der er selvfølgelig flere modeller for tilrettelæggelse af sommerferie.

En model kunne være, at den ene forælder har de første uger i lige år og de sidste i ulige år.

En anden model består i, at man skiftes til at vælge.  I mit koncept til en samværsaftale eller påstandsdokument til retten skriver jeg følgende, hvor * er udtryk for, at man sætter det ind, som man aftaler:

“Der er * ugers sammenhængende sommerferiesamvær, der tilrettelægges sådan, at * vælger samværsugerne i * (lige/ulige år), mens * (den anden) bestemmer sin feries placering i * (lige/ulige) år.

 Ferien begynder en fredag kl. * og slutter *  fredag * dage senere * kl. *

Valget skal træffes senest den 1. marts *, og det skal meddeles den anden på en måde, der gør det utvivlsomt at klarlægge beslutningen. Hvis ikke meddelelsen er givet rettidigt, kan den anden frit vælge sin ferie også i det pågældende år.

 Den anden parts beslutning skal meddeles senest den 1. april, og det fratager ikke pågældendes førsteret, at den anden i løbet af marts meddeler sine ønsker.

 Manglende udnyttelse af sin meddelelsesret ændrer ikke på den fastlagte rytme og kan således medføre, at den anden får førsteret flere år i træk.

Ferie giver altid nogle udfordringer, fordi der er stor forskel på, hvornår man kan holde ferie på sit arbejde. Mange skal melde det tidligt ud på arbejdspladsen, og det skal gå op i en højere enhed.

Endvidere er der individuelt stor forskel på opmærksomheden på emnet. Nogle er lidt sjuskede om det og mener, at alle andre bare skal rette ind efter dem, når det lige passer ind i deres kram.

Derfor er en meget bastand bestemmelse som den, jeg her skitserer, ofte ret virkningsfuld. Det er mit indtryk, at det er blevet lettere at få Statsforvaltningen til at skrive sådanne bestemmelser ind i aftalen.

Påskeferie.

Påsken giver i mange familier nogle praktiske udfordringer. Mange skoler og institutioner har lukket i de tre dage før skærtorsdag. Samtidig har rigtig mange forældre mulighed til at holde fri, mens andre er nødt til at holde landet kørende. Påsken kan med andre ord for mange blive en hel lille ferie, hvor man gerne vil i sommerhus eller lignende.

Der er mange måder at dele påsken på. I praksis ser vi for eksempel følgende:

  • Samvær helt fra fredag før palmesøndag til tirsdag efter påske (hvert andet år)
  • Samvær fra fredag før palmesøndag til onsdag før skærtorsdag (hvert andet år)
  • Påskehelligdagene fra onsdag før skærtorsdag til tirsdag efter påske (hvert andet år)
  • Deling af påskehelligdagene (med skift mellem de første dage og de sidste dage).

Jule- nytårsferie

Også her skal man virkelig have tungen lige i munden. Juleferien er lige som påskeferien ganske lang. Skal den deles lige over? Skal den eventuelle deling være fra skoleferiens start til slut? Typisk afhænger det vel af, i hvor høj grad der i øvrigt er deleordning.

Det er rigtig vigtigt, at det formuleres præcist.

Når ferierne støder op mod hinanden.

Jeg skrev denne artikel for nogle år siden og er blevet inspireret til at redigere den lidt her op til sommeren 2024, fordi flere stiller spørgsmål på melodien ”hvad nu hvis” ferierne støder op mod hinanden, og der ikke er taget højde for problemet.

Som nævnt sjuskes der en del med præciseringerne. Desværre sker det sjusk ”alle steder i systemet”. Det kan for eksempel skyldes, at advokaternes påstande er ”sjuskede”, eller at der er reel uenighed om ferier i et sådant omfang, at dommerne også kommer til at sjuske, når de skal veje tingene op mod hinanden.

Det kan ikke siges tydeligt nok, at man skal være meget opmærksom, og at noget af det vigtigste overhovedet er at få formuleret bortfaldsbestemmelserne klart.

Jeg har i min model valgt stort set at sige, at det normale samvær falder bort i alle de traditionelle ferier. Begrundelsen er selvfølgelig, at næsten alle finder en eller anden fordeling af ferierne.

Fra mit koncept til påstande i et processkrift:

Her får du det koncept, som jeg selv bruger som udgangspunkt (huskeregler).

Du skal være opmærksom på, at det ”bare” er et koncept, men det indeholder de ting, der bør huskes.

Ferie- og helligdagssamvær:

Samvær i vinter- og efterårsferie.

Der er samvær enten i skolens efterårsferie eller i skolens vinterferie begyndende fredag før ferieugen kl. * og sluttende *dag efter ferien kl. *, således at det hvert andet år er i vinterferien og hvert andet år i efterårsferien.

I 20* er der samvær i vinterferien/efterårsferien, hvorefter der skiftes det følgende år.

Påskesamvær:

Der er samvær i * lige/ulige år fra fredag før palmesøndag til tirsdag efter påske.

ELLER *:

Der er samvær i * lige/ulige år fra onsdag kl. * før skærtorsdag til tirsdag efter påske.

ELLER:

Der er samvær i * lige/ulige år fra fredag før palmesøndag til onsdag kl. * før skærtorsdag.

Sommerferiesamvær:

Der er * ugers sammenhængende sommerferiesamvær, der tilrettelægges sådan, at * vælger samværsugerne i * (lige/ulige år), mens * (den anden) bestemmer sin feries placering i * (lige/ulige) år. 

Ferien begynder en fredag * (lørdag) kl. 16 og slutter * fredag * (lørdag) dage senere kl. *

Valget skal træffes senest den 1. marts *, og det skal meddeles den anden på en måde, der gør det utvivlsomt at klarlægge beslutningen. Hvis ikke meddelelsen er givet rettidigt, kan den anden frit vælge sin ferie også i det pågældende år.

Den anden parts beslutning skal meddeles senest den 1. april, og det fratager ikke pågældendes førsteret, at den anden i løbet af marts meddeler sine ønsker.

Manglende udnyttelse af sin meddelelsesret ændrer ikke på den fastlagte rytme og kan således medføre, at den anden får førsteret flere år i træk.

Jule- og nytårssamvær:

Der er samvær i * lige/ulige år fra * 24. december kl. * til 26. december kl. *.

I * lige/ulige år er der samvær fra * 27. december kl. * til * januar kl. *

ELLER:

Der er samvær fra * kl. * til * kl. *

Bortfald af weekend- og hverdagssamvær:

Weekend- og hverdagssamvær bortfalder uden erstatning for så vidt angår den del af samværet, der falder i følgende perioder:

Fra fredag eftermiddag ved vinterferiens start til og med søndag ved feriens afslutning.

Fra fredag før palmesøndag til tirsdag morgen efter anden påskedag.

I sommerferien fra skoleferiens start til skoleferiens slutning.

Fra fredag eftermiddag ved efterårsferiens start til og med søndag ved feriens afslutning.

Fra den 23. december kl. 16 til den anden januar om morgenen.

I øvrigt udøves weekend- og hverdagssamvær, der falder op til ferier og helligdage, så vidt muligt efter den fastsatte plan.

Weekend- og hverdagssamvær, der falder helt eller delvist i bopælsforælderens ferie i øvrigt bortfalder helt, hvis bopælsforælderen afholder en uges ferie eller mere. Samværet bortfalder endvidere i forbindelse med højtider, jfr. ovenfor.

Afhentning og aflevering.

Afhentning sker * (hjemme, skole, institution, station). Aflevering sker *.

Hvis skole/institutionen er lukket på tidspunktet for afhentning eller aflevering, skal dette ske på barnets bopæl, med mindre andet er aftalt.

Transport til og fra samvær.

enten*

Samværsforælderen sørger for afhentningen ved samværets begyndelse, og bopælsforælderen sørger for afhentningen af barnet ved afslutningen af samværet. Hver forælder afholder udgifterne til den del af transporten, som den pågældende er ansvarlig for, herunder udgifterne til transport af en eventuel ledsager til barnet

eller individuelt *

*

Viggo Bækgaard

advokat (H), mediator
Formand og talsmand for Landsforeningen Børn og Samvær
opdateret 13. maj 2024