Ny bog: Barnets Bedste – efter skilsmissen

Ny bog: Barnets Bedste – efter skilsmissen

af Ruth Juul på eget forlag Kondia
omtalt her af Viggo Bækgaard, formand og talsmand for Landsforeningen Børn og Samvær, advokat (H)

Det er unægtelig sin sag at anmelde en bog objektivt, når jeg selv på omslaget er citeret for dette: ”En rigtig god bog med mange gode eksempler, som de fleste kan forholde sig til. Hvor ville jeg ønske, at alle ville læse den, før de går fra hinanden. Og endnu mere, at alle ville efterleve de gode tanker.”

Med den indledning bliver det en lidt utraditionel boganmeldelse.

Jeg har kendt Ruth Juul i nogle år efterhånden. Ruth har en fortid som skoleleder og en nutid som konfliktmægler med speciale i skilsmisse. Ruth har samme personlige erfaringsgrundlag som jeg selv. Vi har ikke prøvet det selv, hvilket efter min erfaring gør det lidt lettere at sætte sig op i helikopterperspektiv og betragte alt det, som andre måske drukner i, fordi man selv sidder i mudder til halsen.

På et tidspunkt begyndte vi at holde foredrag sammen om forældremyndighed og samvær. Jeg er selv uddannet mediator (i princippet det samme som konfliktmægler) og har i dagligdagen en tilgang til skilsmisseprocessen, der tager udgangspunkt i, at det kan være rigtig godt at finde løsninger frem for altid at søge den retlige løsning via Statsforvaltningen eller domstolene.

Min erfaring sagde mig imidlertid, at det var svært i et og samme foredrag både at sætte hård, kontant jura på at fortælle, hvordan man juridisk håndterer en voldelig eller manipulerende medforælder og samtidig forsøge at forklare de psykologiske mekanismer. Det sidste har jeg ret beset ikke forstand på, selv om jeg glad og gerne vinkler også den vej.

Disse foredrag holdes som gratisforedrag i Forum advokater i Roskilde, hvorfra min dagligdag udgår. Ruth bruger typisk en timestid på at fortælle, hvordan konflikter let optrappes og ikke mindst i den sammenhæng, hvor forskelligt børn reagerer på den nye situation, der opstår, når mor og far ikke længere skal bo sammen. Derefter fortæller jeg om den ”kolde jura”, advokatvinklingen på konflikten og ikke mindst om de ret markante børnepolitiske synspunkter, som jeg har arbejdet ud fra i

Landsforeningen Børn og Samvær siden foreningens stiftelse og på mange måder også har i mit daglige virke som advokat.

Ruths tilgang til emnet og evne til at formidle børnenes reaktioner har været en øjenåbner for mig.

”Barnets bedste – efter skilsmissen” er bygget op på den måde, at der kapitel for kapitel gives en let forståelig teoretisk og måske mest praktisk beskrivelse af de problemstillinger, som opstår i hele processen.

Hvert kapitel sluttes af med nogle virkelig gode, korte spørgsmål, som man ved første læsning godt vil kunne opfatte som banale, men som ved eftertanke er retoriske og (bør) give anledning til eftertanke.

Kapitlet ”Hør mig”, slutter med disse tankevækkende indrammede sætninger: ”Kan du rumme og imødekomme dit barns følelser? Kan du adskille dine egne følelser fra dit barns? Har Jeres børn ét liv i to hjem eller to halve liv i to halve hjem?”

Et andet sted siger Ruth: ”Børns adfærd kan være et signal til de voksne om at se deres behov. Børn har brug for voksne, der hører efter. Børn går stille med deres egne tanker og spørgsmål, men har brug for svar”.

Bogen indeholder selvfølgelig også en beskrivelse af den konflikttrappe, som man som par i brud meget let kommer op af og nogle råd til, hvordan konflikten undgås eller mindskes.

Jeg husker en sætning, som Ruth ofte bruger i sine foredrag. Når man som forælder går fra hinanden i den ideelle verden, går man fra at være par til at blive kolleger omkring børnene. Jeg læste bogen, da den endnu kun var en pdf-udgave og kan lige nu ikke finde den sætning i bogen, men det kloge budskab er det samme.

Du fornemmer sikkert, at jeg i dag står ved, hvad jeg er citeret for på omslaget.

Min anbefaling lyder sådan: Køb bogen, læs den helst inden familien krakelerer helt – og efterlev gerne dens budskaber.

Bogen udgives den 15. september 2016 og vil kunne købes i boghandelen. Den har ISBN: 978-87-99206-0-0 og kan også købes direkte hos forlaget: barnetsbedste@kondia.dk – pris 249 incl. moms og 35 kr. i porto.

Viggo Bækgaard

14. september 2016