Tvangsbøde på 10.000 kr. for hvert weekendsamvær, hvor 5årig D ikke udleveres, TFA 2009/581 ØLK.

Tvangsbøde på 10.000 kr. for hvert weekendsamvær, hvor 5årig D ikke udleveres, TFA 2009/581 ØLK.

TFAs referat fra fogedretsmødet er yderst læsværdigt. Det beskriver et forløb af en børnefogedsag, når det er værst.

 

Det er fuldstændig umuligt at se, hvad der er op eller ned sandhedsmæssigt. Mor og mors reaktioner beskrives ikke flatterende. Omvendt er det heller ikke helt almindeligt, at et helt retsmøde afholdes, uden at parterne bringes sammen.

 

Tilbage sidder den undrende læser med en fornemmelse af, at noget er galt – men man aner ikke, hvad det reelt er.

 

Fogedrettens begrundelse:

 

Det må lægges til grund, at der ikke er sket frivillig udlevering til samvær i en lang periode.

Fogedretten har senest ved kendelse af 31. marts 2009 pålagt M at foretage udlevering af S til samvær med faderen, F. Denne kendelse er ikke blevet fulgt af M.

 

De af M fremlagte bilag fra børnehaven indeholder ikke nogen selvstændig ny udtalelse omkring S og hans trivsel, men refererer primært til faktuelle oplysninger.

 

Det faktum, at fogedretten har valgt at kontakte – – – kommune med oplysning om, at fogedretten er bekymret omkring S’ trivsel, særlig henset til, at han ikke har været i børnehave siden marts måned 2009, kan ikke føre til, at samværsretten stilles i bero.

 

De ved dagens retsmøde forelagte oplysninger kan ikke danne grundlag for, at M ikke fortsat er forpligtet til at udlevere S til samvær.

 

M har tilkendegivet, at hun gerne vil deltage i et overvåget samvær, der gennemføres på – – -, hvor S deltager i psykologsamtaler.

 

Både fogedretten på Frederiksberg og fogedretten i Roskilde har tidligere etableret overvåget samvær, og M har så sent som i marts måned 2009 afvist fogedrettens tilbud om udlevering af S til overvåget samvær.

 

Der findes ingen nye oplysninger i sagen, der kan berettige til gennemførsel af et overvåget samvær. Retten kan dog vælge overvåget samvær, såfremt det kan give en part den fornødne tryghed til at få etableret et sædvanligt og kontinuerligt samvær. Da der flere gange tidligere har været etableret overvåget samvær, men samværet hver gang er blevet afbrudt af M straks efter udløb af overvågningsperioden, findes der ikke grundlag for på ny at etablere et overvåget samvær, hvorfor

 

bestemmes:

 

Da M ikke har udleveret S til samvær som bestemt i fogedrettens kendelse af 31. marts 2009, bliver de af fogedretten fastsatte tvangsbøder på henholdsvis 5.000 kr. og 8.000 kr., i alt 13.000 kr., for samvær d. 4. april 2009 og den 17. april 2009 udløst.

Bøderne inddrives ved udpantning eller ved afsoning. Anmodning herom fremsendes af fogedretten til politiet,

 

Thi bestemmes:

 

Da fogedretten ikke finder grundlag for at sætte samværet i bero eller på ny etablere overvåget samvær, pålægges M at udlevere S til samvær i henhold til den foreliggende samværsresolution, således at han udleveres fredag d. 24. juli 2009, kl. 17.00, og afhentes igen søndag d. 26. juli 2009, kl. 17.00, udleveres fredag d. 7. august 2009, kl. 17.00 og afhentes igen søndag d. 9. august 2009, kl. 17.00, udleveres fredag d. 21. august 2009, kl. 17.00 og afhentes igen søndag d. 23. august 2009, kl. 17.00.

 

Såfremt S ikke udleveres til samvær som ovenfor bestemt, forfalder en tvangsbøde på 10.000

kr., for hver samværsweekend.

Da S ikke afleveres i børnehaven, ændrer fogedretten bestemmelsen omkring afhentningssted og pålægger M både at aflevere og afhente S til samvær på F’s adresse.

 

Landsrettens begrundelse:

 

Landsretten finder intet grundlag for helt eller delvis at udsætte sagen eller at træffe afgørelse om overvåget samvær. Henset til den usikkerhed, der grundet M’s forhold har været om den konkrete gennemførelsen af samvær, tiltræder landsretten, at det er M, der skal aflevere og afhente S på F’s adresse i forbindelse med samvær. Under hensyn til det, som tidligere er passeret vedrørende samværet med S, findes endvidere tvangsbøden passende bestemt. Bøden må således fastsættes til et beløb af en sådan størrelse, at den er egnet til at formå M til at respektere S’ ret til samvær. Det bemærkes herved, at en tvangsbøde ikke forfalder, hvis den pågældende følger afgørelsen fra myndigheden. Såfremt M holder sig myndighedernes afgørelse efterrettelig, vil selve den fastsatte tvangsbøde derfor ikke have nogen indflydelse på hendes økonomi. Herefter og i øvrigt af de grunde, som fogedretten har anført, stadfæstede landsretten kendelsen.

 

Kommentar:

 

Med i billedet hører også, at der tilsyneladende kører injuriesager mellem parterne. Det er en helt ny vinkel, som jeg kun en enkelt gang tidligere er stødt på i børnesagerne.

 

Viggo Bækgaard