Barnets bedste – DR-dokumentar 14. november 2016

Barnets bedste – DR-dokumentar 14. november 2016

Hvis ikke du så udsendelsen og i øvrigt er interesseret i området børn og samvær, må du straks gå ind på dr.dk og streame den.

Udsendelsen sætter virkelig problemerne i relief. Det var fremragende, at det lykkedes for DR at følge begge forældrene gennem så langt et forløb.

Det bliver illustreret på allerbedste vis, hvor svært det kan være at finde hoved og hale i sådan en sag. Begge virker tilforladelige på TV. Det ser vi gang på gang i det virkelige liv. Jeg har skrevet det i hundredvis af gange. DR får fanget nogle gode nuancer. Selvfølgelig var det (også) følelsesporno, vi var vidne til. Man havde fået fat i en sag, som indeholder det hele. Hvor er det superheldigt!

Jeg er helt sikker på, at der sidder en gruppering, som solidariserer sig 100% med mor – og en anden, der gør det samme i forhold til far. Udsendelsen var god, netop fordi den gav de to muligheder fri luft.

Præmissen for mig med min baggrund er, at jeg kun kender sagen fra TV nøjagtig ligesom de fleste seere. Vi må altså vurdere ud fra udsendelsens oplysninger.

En af de detaljer i sagen, som jeg hæfter mig ved, var sms-korrespondancen. Mor viser sms’er, hvor far skriver de værste gloser og fremsætter de forfærdeligste trusler. Far hævder, at han aldrig har skrevet dem og har en vældig detaljeret forklaring på, hvordan hun nok har forfalsket dem.

Budskabet i udsendelsen var, at Statsforvaltningen overhovedet ikke har tillagt dem vægt.

I Landsforeningen Børn og Samvær siger vi igen og igen, at man skal tage alle signaler alvorligt og forholde sig til det. Konkret ville jeg derfor ønske, at Statsforvaltningen forholdt sig til lige præcist den problemstilling. Hvis mor har objektivt ret omkring de sms’er, taler det efter min mening kraftigt for, at mors bekymring er velbegrundet i en sådan grad, at man langt tidligere burde stoppe samværet.

Hvis far derimod har ret i, at mor har produceret falske sms’er, er der tale om strafbart forhold. Konsekvensen heraf kunne så være barsk over for mor på flere måder. Spørgsmålet er så, hvordan Statsforvaltningen skal kunne afdække det. En politianmeldelse kunne måske føre til en teknisk vurdering. Indrømmer, at det virker lidt barsk og måske heller ikke ville føre til afkortning af processen.

Der kunne også være den mulighed, at Statsforvaltningen på det tidspunkt kunne have forholdt sig til de pågældende sms’er og vurderet, at det måske er mere sandsynligt, at sms-beskederne kommer fra far, end at mor har forfalsket dem.

Med de oplysninger, vi kunne se i sagen, ville den tolkning være nærliggende sandsynligt.

Vores holdninger er ikke blevet rokket af denne grufulde historie.

Vi ved, at det er svært.

Viggo Bækgaard

formand og talsmand for landsforeningen Børn og Samvær.